Språk Språk

Galleri F 15

En av Norges eldste institusjoner for visning av samtidskunst

På en av Oslofjordens aller vakreste tomter ligger Galleri F 15, en kulturhistorisk perle og et intellektuelt pustehull for folk fra hele Østlandsområdet. Som utfartssted er Galleri F 15 unikt med sin sære blanding av ”fiin” gammel overklassebebyggelse, og radikal, grenseoverskridende kunst

Maren Michaelis
Foto: Maren Michaelis

Brødrene Nils og Lars Brandstrup etablerte  Galleri F 15 i Fossen 15 i Moss i 1966. Navnet kommer fra denne adressen. Allerede i 1967 flyttet galleriet inn i hovedhuset pål Alby gård på Jeløy.

Galleri F 15 ble raskt et av de viktigste kunstsentrene i Norden, og i 1995 kom det inn på statsbudsjettet. I 2006 ble Galleri F 15 fusjonert med Momentum - nordisk biennale for samtidskunst, under fellesnavnet Punkt Ø.

Utstillingsprofilen

Fra oppstarten har galleriet vist mye nordisk kunst. I dag vises  stadig mer internasjonal samtidskunst. Gjennom året avvikler Galleri F 15 utstillinger som favner både bredden og ytterpunktene i mylderet av kunstneriske uttrykksformer. Galleri F 15 har en lang tradisjon med å vise tendensene innen norsk og nordisk kunsthåndverk.

Som visningssted lokalisert i en gammel herregård, møter Galleri F 15 store utfordringer i møte med nyere uttrykksformer. Noen utstillinger tar utgangspunkt i de fysiske rommene på herregården og historiene som finnes på stedet, mens andre søker å fjerne seg fra det. Lokalenes utfordringer løses kontinuerlig i samråd med de enkelte kunstnerne, genrene de representerer og verkene som vises.

 

Formidling

I tilknytning til utstillingene har det gjennom alle år blitt arrangert konserter, teater og ulike andre kunstneriske aktiviteter. Punkt Ø- Galleri F 15 har  en veletablert formidlingsavdeling som skreddersyr omvisninger, verkstedstilbud og fordypningsprosjekter for barn og unge, fra barnehage til videregående skole. Vi tilbyr også omvisninger, kurs-og kulturaktiviteter for det mer voksne publikum. Bredde og kvalitet står sentralt i utformingen av våre publikumstilbud, og vår stab er stadig oppdatert på utviklingen innen dagens kunstscene og med formidlingsarbeidet ved sammenlignbare institusjoner.

Butikken

Alle kunstinstitusjoner med respekt for seg selv og sitt publikum, har en egen galleributikk. Så også på Galleri F 15. Butikken ligger i "Det grønne rommet" og har et bredt utvalg av kunstbøker og -tidsskrifter, kunstkort, plakater, grafikk og kunsthåndverk. I de siste årene er utvalget av designprodukter også blitt stadig større. 

Kafeen

Alle har hørt om Albykringla, og det selges mange tusen kringlestykker hvert enste år i galleriets sjarmerende kafelokale. Om sommeren kan kringlene nytes utendørs på den store grønne plenen ut mot Oslofjorden. Alby-kringla er nybakt hver dag, og sammen med andre ferske bakervarer og spennende småretter er serveringen på Galleri F 15 en avgjørende verdi for alle de som jevnlig besøker Alby. Kringla er berømt langt utenfor landets grenser, og bakes etter god gammel dansk oppskrift. Kafé F 15 har alle rettigheter og kan ta imot selskaper på 100 personer til full middag. 

Venneforeningen

F 15 og Momentums venner er i dag en av landets største venneforeninger med sine 400 medlemmer. Medlemmene kommer fra hele landet, men det er først og fremst den lokale medlemsstokken som er med på gi institusjonen en trygg framtid. Galleri F 15 er Moss` stolthet og et kjennemerke for byen og for Jeløy. Det sterke lokale engasjementet for Galleri F 15 viser den sterke eierskapsfølelsen som hersker, selv om man lokalt mang en gang kan rase over de enkelte utstillingene. Men det er nå engang slik man vil ha det. Det skal storme omkring institusjonen. Det har det alltid gjort, og slik skal det fortsette

Alby gård

Galleri F 15 er lokalisert i Alby gårds hovedbygning. Gården ligger lett tilgjengelig på sydspissen av Jeløy, bare 5 minutter fra Moss sentrum. Med bil tar det en time å kjøre fra Oslo, Svinesund eller Ørje hvis en kommer over E6 eller E18. Det er gode togforbindelser mellom Moss og Oslo. Fergen mellom Moss og Horten går hver time.